Alimentació i deglució

Aquest grup està format per professionals titulades en logopèdia . L’objectiu és compartir coneixement i el talent acumulat al Movimento ASPACE, compartint bones pràctiques de manera transparent, solidària i compromesa per poder assolir progressivament millors eines i objectius de treball.

Aquest 2022, les entitats participants són Fundació l’Espiga de Vilafranca del Penedès; Fundació Aspace Catalunya, de Barcelona; Institució Balmes, de Sant Boi de Llobregat; APAMP, de Vigo; Fundació Prodis, de Terrassa; APPC La Muntanyeta, de Tarragona.

Les participants del grup van inciar un treball l’any 2021 de l’alimentació per sonda, i aquest 2022 han elaborat una píldora formativa:

Alimentació per sonda: tècnica i acompanyament.

També s’esta treballant amb l’alimentació texturitzada.

Entre el col·lectiu de persones amb paràlisi cerebral, el 80% tenen grans necessitats de suport, és a dir, necessiten ajuda 24 hores al dia els 7 dies de la setmana. Moltes persones tenen problemes de masticació o de deglució. La seva dieta, generalment basada en purés o triturats, pot resultar monòtona, i en molts casos es perd la motivació pel menjar i fins i tot la gana. Gràcies a l’alimentació texturitzada poden gaudir del menjar de manera segura i participar de la vida social del seu entorn, menjant els mateixos plats que els altres.

Formació: “Trastorns de la deglució i disfàgia en un infant neurològic”.

Aquesta formació és una continuitat de l’any 2021 en que van fer una introducció a aquest tema, amb les formadores d’Aytona Elena Yagüe, terapeuta ocupacional i Olivia Prades, logopeda.