Història

Naixement

La FEPCCAT es va fundar l’any 2000 sota el nom de “Federació Catalana d’Entitats Constituïdes a favor de les persones amb paràlisi cerebral i etologies similars”, amb l’objectiu d’unir les entitats catalanes que treballaven per al benestar de les persones amb paràlisi cerebral i etologies similars i les seves famílies .

El seu domicili social es va establir al C/Marc Aureli, 16 de Barcelona, ​​en un local de la llavors anomenada “Aspace Barcelona” (actualment, Fundació ASPACE Catalunya).

La federació va ser una iniciativa d’Aspace Barcelona, ​​Mifas Girona i l’Associació Provincial de la Paràlisi Cerebral (APPC) de Tarragona (actualment, Fundació La Muntanyeta). La FEPCCAT havia de servir com a entitat representant a Catalunya de Confederació ASPACE. L’any 2003, l’Associació AREMI de Lleida es va incorporar a la Federació.

Des de la constitució i fins a l’any 2007, FEPCCAT va tenir una activitat limitada. Aquesta es resumia en reunions de Junta Directiva i en donar suport a les activitats pròpies de Confederación ASPACE.

2- Canvi d’etapa el 2007

A partir del 2007, es va fer una aposta per potenciar l’activitat pròpia de FEPCCAT. El primer fet dins d’aquesta nova etapa va ser la redacció d’un nou estatut que es va aprovar el maig del 2008.

A partir de llavors, FEPCCAT va passar a anomenar-se “Federació Catalana de Paràlisi Cerebral i Etologies Similars-FEPCCAT”. El domicili social es va establir a Tarragona, al carrer Muntanya de Sant Pere s/n.

Per tal de potenciar l’activitat, es va fer l’aposta per contractar un equip tècnic que pogués desenvolupar projectes propis a Catalunya. L’oficina administrativa es va establir a Lleida: primer, a l’Espai d’Entitats de Lleida al C/Henri Dunant, 1, i, posteriorment, a la instal·lacions de l’Associació AREMI al C/ Garraf, 17.

3- Incorporació de noves entitats

Un dels punts més importants per assolir els objectius establerts a l’Assemblea de 2007 requeria la necessitat de divulgar l’existència de FEPCCAT a les entitats situades a Catalunya per tal d’unir-se al projecte. Entre el 2007 i el 2009, es van unir a FEPCCAT l’Associació ESCLAT de Barcelona, ​​la Fundació ESPIGA de Vilafranca del Penedès, APRODISCA de Montblanc i l’ASPASA d’Amposta (encara que aquesta última es donaria de baixa poc temps després).

L´any 2012, s´incorporen a FEPCCAT Institució Balmes de Sant Boi de Llobregat, Nexe Fundació i Escola Guimbarda de Barcelona. El 2014, va entrar la Fundació Maresme de Mataró.

En els anys següents, va continuar aquest creixement: el 2017, es va incorporar Prodis Fundació de Terrassa, el 2018 l’Associació Alpi de l’Hospitalet de Llobregat i, finalment, el 2021, la Fundació Privada Catalana de la Paràlisi Cerebral i la Fundació Pere Mitjans , totes dues de Barcelona.

Des de l’any 2010 la Federació forma part del COCARMI, l’entitat que ostenta la  màxima representació del sector de la discapacitat a Catalunya i de la Taula del Tercer Sector. També forma part de La Confederació.

4- Canvi de marca i funcionament actual

Al llarg d’aquests més de 20 anys, el perfil de les persones ateses a les entitats de FEPCCAT ha canviat molt, i pràcticament la totalitat són persones amb pluridiscapacitat. Per aquest motiu, a l’assemblea general del 2019 es va aprovar treballar en un canvi de marca i, a partir del març del 2020, es fa servir la marca “Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya (FEPCCAT). Aquest canvi de marca també va comportar un canvi de logotip.

Actualment, FEPCCAT té 14 entitats federades i un equip tècnic que treballa a les següents 4 àrees: social, incidència i participació, administració i comunicació. Podeu consultar l’organigrama a AQUÍ.