General

La FEPCCAT presenta “La cursa de barques” a Barcelona

img_1166

El format i el disseny dels contes infantils poden arribar a ser una important barrera per a que els nens i nenes amb discapacitat puguin gaudir-los. Davant d’aquesta problemàtica, i seguint la premissa que la literatura ha de ser una eina útil en la integració social dels infants amb discapacitat, la Federació Catalana d’Entitats de Paràlisi Cerebral (FEPCCAT) ha editat La cursa de barques, una obra que va presentar ahir al Centre d’Arts Santa Mònica.

La cursa de barques narra l’aventura d’un grup de nens i nenes entorn de la cursa de barques que se celebra al seu poble. Gràcies al treball en grup i, sobre tot, gràcies a la col·laboració d’un company amb discapacitat, podran aconseguir la victòria final. El relat posa la discapacitat en el centre de la història, i emfatitza així la diferència com un valor, no pas com un problema.

El llibre està escrit en català, castellà, anglès i francès, incorpora il·lustracions, pictogrames, transcripció a braille i un DVD amb àudio-conte en els 4 idiomes mencionats i la versió en llengua de signes. El format innovador de l’obra, a partir d’una carpeta d’anelles i diversos blocs de fitxes, permet que el lector decideixi com vol llegir el conte, i li dóna versatilitat. D’aquesta manera, esdevé accessible a tots els infants, trenca barreres i permet que els nens i nenes amb i sense discapacitat comparteixin lectura i puguin gaudir, junts, de l’experiència literària.

La cursa de barques és fruit del projecte “Per fi un conte per a tots” que FEPCCAT va iniciar el 2015 amb la realització del seu 1r Concurs de Contes i l’edició, llavors, de Jo també vull ser artista, de Joana Pons. En el 2n Concurs de Contes de FEPCCAT, celebrat durant l’abril de 2016, el nombre de participants amb i sense discapacitat va augmentar notablement. D’entre tots els relats, el jurat va considerar que el millor era La cursa de barques, de la mestra i escriptora Neus Verdaguer.

En tant que el projecte “Per fi un conte per a tots”, i La cursa de barques tenen com a objectiu la sensibilització entorn de la discapacitat i la promoció de la plena inclusió dels infants, els seus exemplars es distribuiran majoritàriament entre les biblioteques del país. Es vol promoure la convivència i que els infants puguin conèixer realitats que sovint ignoren tot i que els són properes.

Des de la Federació Catalana d’Entitats de Paràlisi Cerebral (FEPCCAT) es va agrair la col·laboració de la Diputació de Lleida, el Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad, Once Catalunya per la transcripció del conte, Laboratoris Ipsen, Fundació MRW, Associació de Lectura fàcil per l’adaptació del conte, FESOCA, pel vídeo en llengua de signes, Alins il·lustracions, la Fundació SGAE, Newgràfic i Impressus. Tots ells van ser col·laboradors necessaris per a editar aquest segon conte accessible a tota la infància que porta per títol La cursa de barques.

La presentació va acabar amb una lectura a tres veus de la història. Neus Verdaguer, l’autora de la narració, va llegir en col·laboració de Marta Serrato, tercera classificada en el Concurs de Contes de FEPCCAT, i que degut a una discapacitat visual va utilitzar la versió en braille. Les va acompanyar una intèrpret en llengua de signes, fent, d’aquesta manera, una demostració del potencial integrador del conte La cursa de barques i del conjunt del projecte.   img_1245

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà.