Uncategorized

Les professionals del Grup de Sistemes de Comunicació de la FEPCCAT presenten la seva experiència en el projecte Talento ASPACE al “ISAAC Vibes of AAC Virtual Event 2024”

Ahir, dimarts 29 d’octubre, les professionals del Grup de Sistemes de Comunicació de la FEPCCAT van compartir la seva experiència durant els anys 2019 i 2020 en el marc del projecte Talento ASPACE durant el reconegut Congrés “Vibes of AAC”, organitzat online per la International Society for Augmentative and Alternative Communication. L’esdeveniment coincideix amb el mes de conscienciació sobre la Comunicació Augmentativa i Alternativa i s’hi presenten experiències d’arreu del món. La presentació en un congrés internacional havia quedat ajornada a causa de la pandèmia, i ara s’ha pogut dur a terme.

Durant la intervenció, liderada per la logopeda Mariana Beltramini, s’ha explicat el potencial de dues eines clau: la Matriu de Comunicació de la Universitat d’Oregon i les Fites per a la Comunicació de BJ Adaptacions. Aquesta presentació segueix el treball ja recollit en un article publicat a la Revista del Col·legi de Logopedes de Catalunya, sota el títol “La Matriu de Comunicació i les Fites per a la Comunicació: La valoració de les competències comunicatives a les entitats socials d’atenció a persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat”.

Les logopedes del grup expliquen que l’ús de les eines Matriu de Comunicació i Fites per a la Comunicació ha millorat l’estandardització de les avaluacions, facilitant la presa de decisions per a la intervenció amb usuaris de Sistemes Augmentatius i Alternatius de Comunicació (SAAC).

El grup responsable d’aquesta investigació està format per 13 especialistes en comunicació (logopedes i psicopedagogues) d’un total de 10 entitats diferents, incloent l’Associació AREMI, la Fundació la Muntanyeta, la Fundació l’Espiga, la Institució Balmes, Nexe Fundació, Esclat Grup Social, Prodis, Fundació ASPACE Catalunya, Fundació El Maresme i ASPACE Coruña.

Les logopedes que han participat en aquest projecte subratllen la importància de l’ús de la Matriu de Comunicació i les Fites per a la Comunicació, afirmant que aquestes eines han millorat significativament l’estandardització de les avaluacions, facilitant així la presa de decisions per a la intervenció amb usuaris de Sistemes Augmentatius i Alternatius de Comunicació (SAAC).

La comunicació és un dels drets fonamentals, i és crucial per a milers de persones que s’enfronten a barreres comunicatives. El 98% de les persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat experimenten dificultats d’articulació de paraules (disàrtria), i una de cada quatre d’aquestes persones no disposa de comunicació oral. Els SAAC esdevenen instruments essencials que permeten a aquestes persones expressar-se mitjançant formes alternatives al llenguatge parlat.

Sobre el projecte Talento ASPACE

El projecte Talento ASPACE, iniciat per la Confederación ASPACE el 2016, té com a objectiu promoure la creació i circulació de coneixement entre professionals d’atenció directa especialitzats en paràlisi cerebral i pluridiscapacitat.

A Catalunya, la FEPCCAT coordina quatre grups en el marc d’aquesta iniciativa: Sistemes de Comunicació, Alimentació i Deglució, Tractaments i Teràpies, i Envelliment. El projecte compta amb el suport del Grup Social ONCE i el Departament de Drets Socials i Inclusió.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà.