• On som

Projectes

Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral

El dia 6 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral. La FEPCCAT dona suport als diferents actes organitzats i promou un manifest en què s’assenyalen demandes realitzades pel col·lectiu i els professionals.

A l’entorn del Dia Mundial, també té lloc un esforç de sensibilització de la societat, així com el Congreso de la Parálisis Cerebral, que organitza Confederación ASPACE. La nostra federació i les entitats membres hi participen activament.

Respir familiar

Gràcies a una subvenció atorgada pel Departament de Treball, Afers Socials i Família a càrrec al 0,7% de l’IRPF, i la col·laboració d’IPSEN Pharma, la FEPCCAT durà a terme, en col·laboració amb les seves entitats membres, un Programa de Respir familiar amb el que es garantiran prop de 660 serveis en territori català durant tot l’any.

Aquest programa va dirigit a famílies de persones amb discapacitat usuàries de les entitats adherides a la Federació, per tal que puguin disposar dels períodes de temps necessaris per generar una dinàmica familiar normalitzada, així com evitar situacions d’estrès i incrementar l’autoestima de les persones amb paràlisi cerebral.

Formació de professionals

La formació contínua dels professionals és una de les prioritats per a la FEPCCAT, ja que d’ells depèn, en bona mesura, la millora de la qualitat de vida de les persones amb paràlisi cerebral i discapacitats similars. 

Els plans de formació es realitzen gràcies a ajuts atorgats pel Departament de Treball, Afers Socials i Família a càrrec al 0,7% de l’IRPF, així com també a la Fundación ONCE i IPSEN Pharma.

Per aquest motiu, es realitzen accions formatives pels professionals de les entitats membres. Entre les temàtiques, podem assenyalar: 

  • Jornades Kinaesthetics
  • Jornades Comunicació Augmentativa
  • Jornades Basale Stimulation®
  • Jornades Estimulació Musical

També s’han vehiculat formacions de Confederación ASPACE. 

L’altra cara de la paràlisi cerebral 

La FEPCCAT va presentar el 18 de juliol de 2017 Som, estem aquí (L’altra cara de la paràlisi cerebral i discapacitats similars), un curt documental dirigit per la cineasta Roser Aguilar (Lo mejor de mi i Brava) i veu en off de l’actriu Bruna Cusí (guanyadora d’un Premi Gaudí i d’un Goya a la millor actriu revelació a “Estiu 1993”).

El principal objectiu era sensibilitzar la societat sobre les persones  que conviuen amb la discapacitat i posar en valor la lluita del seu dia a dia, així com el paper de les entitat que vetllen pels seus drets i benestar.  Es va comptar amb la col·laboració de 200 persones entre usuaris, famílies, i professionals de les entitats.

Actualment, el projecte “L’altra cara” s’encara a conèixer com s’atèn a les persones amb paràlisi cerebral i discapacitats similars a la resta de països d’Europa.

Cursa solidària “En marxa per la paràlisi cerebral”

“En Marxa per la Paràlisi Cerebral” és una cursa organitzada per la FEPCCAT amb el patrocini d’IPSEN Pharma amb què es vol donar protagonisme a les persones que conviuen amb la paràlisi cerebral i  altres discapacitats similars.

La cursa destaca per la gran participació i integració de diferents col·lectius en igualtat d’oportunitats, cosa que l’ha convertit en un referent de solidaritat i inclusió a la ciutat de Barcelona. Hi participen més de 2.500 persones.

Dues setmanes abans de la cursa es duu a terme un flashmob solidari amb la cançó “Jo sóc com tu” del Projecte Santi de la Fundació el Maresme.

 


 

Des del 2017, la FEPCCAT tramita i gestiona les sol·licituds de les entitats membres que presenten projectes a la convocatòria d’ajuts amb càrrec a l’assignació tributària de l’IRPF, actualment gestionada per la Generalitat de Catalunya.

 


 

Col·laboració FEPCCAT & Click Factory Fest

Al llarg de l’any, la Federació col·labora en l’organització i difusió de les Fires i Salons de Playmobil promogudes per Click Factory Fest, que posteriorment fa un donatiu
solidari a la FEPCCAT i, per tant, a les seves entitats.

Altres programes i col·laboracions

En col·laboració amb Confederación ASPACE, la FEPCCAT promou altres projectes entre les seves entitats membres i dirigides a les persones amb paràlisi cerebral i discapacitats similars, com el Programa de Vacances, així com també a professionals, com el Programa Talento ASPACE i la xarxa ASPACEnet, entre d’altres.

“Evaluació escala del dolor”

L’EDAAP és l'”Avaluació de l’expressió del dolor en adolescents o adults pluridiscapacitats”. A través d’una escala, elaborada per l’Hospital Marin de l’Assistance Publique Hôpitaux de Paris en Hendaye (Francia) i validada per Institut de Salut Pública, Universitat de Burdeus 2, es pot avaluar el nivell de dolor a través de l’expressió d’adolescents i adults amb pluridiscapacitat, per tal de trobar la causa d’aquest i aplicar el tractament més adient.

Fuit d’un conveni de col·laboració entre el GPF (Group Polyhnadicap France)  i la FEPCCAT existeix la voluntat d’implementar aquesta eina a nivell català.

Contes accessibles a tota la infància

Les obres “Jo també vull ser artista” i “La cursa de barques” van ser editades per la FEPCCAT el 2015 i el 2016 respectivament. Es tracta de dos contes infantils que posen la discapacitat al centre de la història, i que apel·len a l’amistat.

A més a més, el conte incorpora la versió en català, castellà, anglès i francès, il·lustracions de Sonia Alins, pictogrames, la versió en braille i llengua de signes. Tot això permet que sigui accessible a tota la infància, i que esdevingui una eina per a la lectura compartida i, per tant, per a la inclusió social.

Actualment es duen a terme lectures de l’obra en diferents espais, com el Festival de la Infància de Barcelona (2016), i el Festival Marrameu (2017, 2018).