General

Manifest: Junts defensem els nostres drets

En motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, la FEPCCAT va participar en la lectura de diversos manifestos arreu del territori català. Compartim, avui, el manifest “Junts defensem els nostres drets”.

MANIFEST

DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT 

Aquest any celebrem el desè aniversari de la Convenció Internacional de Drets Humans de les Persones amb Discapacitat i, amb aquest Manifest, com reconeix la Convenció, volem dir-vos que som ciutadans de ple dret, amb drets i deures, i que

JUNTS DEFENSEM ELS NOSTRES DRETS

EDUCACIÓ

Demanem un model educatiu igual per a tothom, que els nens i nenes amb discapacitat puguin  anar a l’escola, perquè podem aprendre moltes coses encara que ens costi una mica més, perquè els professors puguin veure que tots tenim capacitats, perquè també podem ajudar i compartir amb altres nens i nenes, fer amics i amigues, perquè no ens agrada que a l’escola se’n riguin dels nens i nenes amb discapacitat i perquè volem que puguin participar de les excursions, sortides, celebracions i actes que es fan a l’escola.

ACCESSIBILITAT 

L’accessibilitat és un factor clau per a la inclusió social. Vivim en una societat dinàmica, complexa, tecnificada i que, aparentment, ofereix noves i majors oportunitats de desenvolupament personal. Tanmateix, les barreres continuen existint.

Volem una ciutat més accessible en qualsevol de les àrees d’activitat de les persones com a ciutadans. La continuació de l’eliminació de les barreres arquitectòniques a la via pública i als establiments. La millora de l’accés a la informació, adaptacions de les noves tecnologies, i transcripció als diferents codis de comunicació.

Reivindiquem l’accés de totes les persones a les activitats ciutadanes d’oci i lleure, utilitzant el mitjans adaptats per a la participació de tothom. Per continuar construint una societat del benestar cohesionada i inclusiva.

SALUT  

Tenim dret a una vida saludable, des de la infantesa i l’adolescència, fins a la maduresa i la vellesa. Demanem accedir als serveis de salut en igualtat de condicions que qualsevol persona. Necessitem metges que ens tractin com a les altres persones, que ens transmetin seguretat i que utilitzin un vocabulari entenedor i proper.

I, en concret, demanem, també, que es puguin revisar els barems per valorar i concedir les discapacitats, facilitant les revisions i agilitzant els tràmits.

HABITATGE

Necessitem un habitatge quan iniciem la nostra vida adulta, quan els nostres pares o familiars es fan grans, quan ens falten, i quan nosaltres mateixos també ens fem grans i ens cal més ajuda. Però, des l’any 2011, no hi ha places noves concertades per residències o llars, degut a les retallades. Reclamem que aquesta situació s’acabi i que hi hagi places noves per a les persones que les necessiten, en una residència, una llar, o un pis amb suport.

I, d’acord amb la Convenció Internacional de drets de les persones amb discapacitat, volem viure una vida autònoma, integrada a la nostra comunitat, amb els suports professionals que cadascú necessiti.

TREBALL

Reivindiquem el dret al treball de les persones amb discapacitat en igualtat de condicions. Demanem la implicació dels poders públics i del sector empresarial en l’adaptació d’aquests llocs de treball. Cal garantir el dret fonamental de la igualtat d’oportunitats en la incorporació, la permanència i la promoció en el treball.

L’any 2011 es varen acabar els ajuts per accedir a un lloc de treball en un Centre Especial de Treball i des d’aleshores s’ha anat reduint el finançament públic per a la intermediació laboral. Demanem que això canviï, defensem la necessitat de millorar les polítiques actives d’ocupació, tant en empresa ordinària com en el mercat protegit, creiem que la inserció laboral és una peça clau per a la plena integració de tots nosaltres. No podem permetre una taxa d’atur del nostre col·lectiu del 74%.

CIUTADANIA 

Som ciutadans de ple dret, no necessitem tenir un tutor per a  tots els actes de la nostra vida, la majoria de nosaltres podem votar, participem en la vida a la comunitat i volem gaudir del lleure i l’activitat física amb tothom i com tothom.

Cadascú de nosaltres tenim les nostres capacitats i, alhora, necessitem suports per actuar, amb igualtat d’oportunitats, en els diferents àmbits de la vida. Demanem l’evolució dels serveis socials del nostre país, perquè avancem cap a un sistema de suports més flexible, correctament finançat per l’Administració, al que puguin accedir totes les persones amb discapacitat, d’acord amb les seves capacitats i necessitats, des de nadons i fins a la vellesa.

Som ciutadans de ple dret, tenim molt a dir per construir junts una societat més justa.

Podem col·laborar, sent responsables de les nostres obligacions, treballant junts perquè es respectin els drets de totes les persones, com a éssers humans. Que els motius econòmics no justifiquin més vulneracions de drets fonamentals. Que els nostres drets no siguin només reconeguts, sinó que siguin respectats, en les accions de cada dia, al llarg de la vida, quan anem a l’escola, al metge o a buscar feina, quan fem esport o sortim de festa, o quan som en una residència.

Que la Convenció Internacional de Drets Humans de les persones amb discapacitat no sigui només un reconeixement, sinó que es porti a la pràctica, amb voluntat política, normativa que es compleixi, i distribució justa dels recursos públics, prioritzant el finançament públic dels suports per les persones que encara vull patim vulneracions dels nostres drets.

Per dignitat humana JUNTS DEFENSEM ELS NOSTRES DRETS.  

Lleida, 2 de desembre 2016

Commemoració del DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà.