3 de desembre | Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
Les persones amb discapacitat de Lleida reivindiquen els seus drets a una vida sexoafectiva plena, els drets sexuals i reproductius
- Més d’un centenar de persones van participar ahir en l’acte del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
- Amb l’eslògan “Trenquem tabús. Tenim el mateix dret a una vida sexoafectiva plena” el col·lectiu de persones amb discapacitat reivindiquen el dret a una vida sexoafectiva plena, els drets sexuals i reproductius, subratllant la importància del seu reconeixement i respecte absolut per a tots.
- A l’acte s’ha projectat la peça audiovisual de sensibilització “DEL TABÚ AL DERECHO A SER FELIZ”. I ha comptat amb l’actuació de la companyia de teatre La Màxima d’ILERSIS, seguida per l’animació musical dels dj’s Bluetonic i Artistejant.
L’acte va estar organitzat per la Federació ALLEM, la FEPCCAT, Associació Down Lleida, Aspid-ECOM, ONCE Catalunya, Coordinadora de Salut Mental Catalunya – Terres de Lleida i FeSalut.
Les persones amb discapacitat, les federacions i entitats del sector de la discapacitat a les Terres de Lleida, van alçar la veu ahir, 3 de desembre, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
Enguany el col·lectiu de les persones amb discapacitat ha volgut donar un toc d’atenció i sensibilització a la societat sobre una realitat sovint amagada i silenciada. Una realitat en què a aquest col·lectiu se’ls neguen els mateixos drets que tenen la resta de persones en matèria de salut sexual, reproductiva, intimitat i el dret a una vida sexoafectiva plena, uns drets reconeguts a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
El manifest de l’acte amb el reclam “Trenquem tabús. Tenim el mateix dret a una vida sexoafectiva plena” té la voluntat de fer recordar a la societat actual que cal prendre consciència dels reptes, els tabús i prejudicis que encara hem de superar com a societat, i alhora contribuir a posar fi a una mirada discriminatòria i errònia. El text va estar adaptat pel grup de validadors i validadores de Fundació ASPROS.
L’acte va estar presentat per David Diez i Marta Botigué, de l’Associació Down Lleida, al Foyer Lateral Maria Mercè Marçal de la Llotja de Lleida.
Alhora, va estar traduït a la llengua de signes pels alumnes del CFGS de Mediació comunicativa de l’INS Ronda de Lleida.
En la lectura del manifest van participar persones representants de cada federació i entitat organitzadora. Les reivindicacions han estat les següents:
Federació ALLEM va reclamar que “hi hagi més moments i llocs per tenir relacions socials amb altres persones, més activitats lúdiques accessibles per a tothom, així com més espais inclusius de lleure i oci de tarda o de nit, tot tenint en compte les característiques de les comarques de Lleida, ja que no tothom viu en les grans ciutats”.
Down Lleida va defensar “el dret a la llibertat de decidir tenir parella o no, poder escollir viure o casar-se, i sobretot el dret a rebre informació real i amb lectura fàcil sobre sexualitat”, per construir una societat més justa, inclusiva i amb igualtat.
Segons ECOM, “la sexualitat de les persones amb discapacitat física es troba en conflicte entre el desig d’expressar la sexualitat i els prejudicis socials que encara hi ha vers el colectiu. Hem de fer que la gent entengui que la discapacitat física només és una característica de la persona i no una barrera que limita la llibertat d’expressió”.
La Coordinadora de Salut Mental Catalunya – Terres de Lleida va reivindicar les pràctiques mèdiques i dels professionals de la salut que són especialistes en salut sexual fent petició d’una “millora dels recursos, els suports i el tracte a les persones” expressant també que “l’etiqueta de malalt psiquiàtric ens invalida i ens fa perdre el control sobre nosaltres i això fa que la sexualitat, el desig i el plaer queden en segon pla”.
Per la seva part, la FEPCCAT, va demanar “poder disposar d’espais i temps de privacitat, tenir professionals disposats a escoltar i a aconsellar per poder parlar de manera oberta del desig sexual i que se’ns deixi de considerar com a éssers inactius i sense sexualitat.”
Finalment, l’ONCE va expressar el seu desig de “tenir oportunitats d’oci inclusiu que ens permetin tenir relacions, fer vincles d’amor o d’amistat sempre amb respecte. És molt important poder decidir sobre el nostre cos i explorar desitjos amb nosaltres mateixos o amb altres persones, així com poder descobrir com funciona el nostre cos sigui quina sigui la nostra discapacitat.”
A continuació el públic va visionar una petita peça audiovisual titulada “DEL TABÚ AL DERECHO A SER FELIZ“, cedida i protagonitzada per Charo Ricart, presidenta de l’Associació Sexualitat Funcional de València, metgessa-sexòloga i dona amb discapacitat. Amb l’objectiu de seguir reivindicant els drets a una vida sexoafectiva plena.
L’actuació de la companyia de teatre La Màxima de Fundació Privada ILERSIS i l’animació musical dels Dj’s Bluetonic i Artistejant van posar la cirereta al pastís en aquest acte reivindicatiu, en el qual van assistir gairebé 150 persones.
Els col·laboradors d’enguany van ser supermercats Bonpreu Esclat, La Maxima, Dj Bluetonic, Dj Artistejant, Institut Ronda, Associació Aremi, Fundació Aspros, l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, l’IEI i Postureig Lleida.