Notícies

8M | Dia Internacional de la Dona

Més del 90% de les dones amb paràlisi cerebral consideren que són discriminades en la seva vida diària de forma quotidiana. Aquestes són dades parcials extretes per Confederación ASPACE de la seva enquesta “Drets i Paràlisi cerebral”, que encara està oberta a respostes. Responeu-la!

D’entre les vulneracions que més denuncien hi ha les barreres en participació social, en àmbits com la cultura l’oci o l’esport. Una de cada quatre considera que és així, de la mateixa manera que prop d’un vint per cent apunta que no reben suport suficient per desenvolupar les seves tasques de la vida diària.

Així, a la doble discriminació que pateixen les dones amb discapacitat, per raó de gènere i discapacitat, s’hi ha de sumar, també, la discriminació fruit de la manca de recursos davant les grans necessitats de suport que han de menester per la seva mobilitat i comunicació, entre d’altres.

L’Observatori de la Discapacitat i el Mercat de Treball (ODISMET) ressalta en un informe recent el greuge que pateixen les dones en l’àmbit del treball.

Les dones amb discapacitat tenen un salari un 34% més baix que els homes senses discapacitat, i prop d’un 15% menor que la resta de les dones, afectades, al seu torn per la bretxa salarial. La taxa d’atur és d’un 26,5% en aquest col·lectiu, set punts per sobre de l’atur en dones sense discapacitat.

Un altre camp on s’evidencia la discriminació és en les violències masclistes. La peça “Les dones amb discapacitat també exigeixen la igualtat” de l’Observatori de la Discapacitat recull dades de la darrera Macroenquesta de Violència contra la Dona i subratlla com les dones amb discapacitat presenten fins un 8,2% més de violència física i sexual, un 8,8% més de violència psicològica i un 7,3% més de violència econòmica.

En aquest 8M, el sector no pot obviar, tampoc, la seva pròpia constitució. Les cures i les tasques d’atenció a les persones han estat, històricament, feina de les dones. I així es reflecteix encara en els equips professionals de les entitats, en molts grups de treball i espais de feina. De mitjana, per cada professional home hi ha entre dues i tres professionals dones a les nostres entitats membres.

L’Anuari de la Ocupació 2018 de la Confederació apuntava com, de mitjana, al Tercer Sector, en matèria d’equitat de gènere, si bé en xifres globals la bretxa salarial entre dones i homes era poc significativa (al voltant del 3%), radicalment per sota de la dada relativa al mercat laboral català (26%), aquesta s’incrementava quan es tracta de càrrecs de direcció i gerència (20%).

Avui, 8 de Març, i cada dia, cal seguir lluitant. Avançant en la igualtat de drets i oportunitats per a totes les dones, amb i sense discapacitat. Juntes, contra totes les barreres i discriminacions.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà.