FEPCCAT, Fundació El Maresme, Confederación ASPACE i el Consorci Sanitari del Maresme presenten un conveni de col·laboració en l’àmbit de l’alimentació i la deglució
- Consorci Sanitari del Maresme, de la mà de la Fundació El Maresme i la Fundació Furega, han impulsat una exitosa intervenció multimodal entre l’àmbit sanitari i l’equip assistencial i educatiu de l’escola l’Arboç.
- El projecte va començar al 2019 amb una avaluació de la capacitat deglutòria de l’alumnat, que va reflectir que la majoria patia disfàgia (dificultat greu per empassar). Actualment, el 93% presenta una millora notable en la seva alimentació i hidratació gràcies a la intervenció.
- Aquesta iniciativa ja te continuïtat amb la signatura d´un acord amb la Confederación ASPACE i FEPCCAT per realitzar activitats de formació i recerca vinculades al projecte.
El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), junt a la Fundació El Maresme, entitat federada a la FEPCCAT, i la Fundació Furega, han portat a terme un programa pioner per millorar l´estat nutricional i d´hidratació dels alumnes de l´escola d´educació especial l´Arboç. Aquest programa ha estat desenvolupat entre els anys 2019 i 2023, període en el qual s´ha realitzat una avaluació deglutòria, nutricional i d’higiene oral, una intervenció formativa a personal docent i famílies i una adaptació a les dietes perquè els alumnes puguin fer una ingesta segura i equilibrada a nivell de nutrició.
Aquest projecte, vinculat a les actuacions del CSdM i la Fundació el Maresme al PECT Mataró-Maresme: Ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores i al Programa PASCE (Evolució del programa d’atenció a l’alumnat amb necessitats especials de salut als centres educatius CSdM-Arboç), es un exemple de col·laboració multimodal entre l´àmbit sanitari i l´equip d´atenció directe d´una escola d´educació especial, com és l’escola l’Arboç, que ha redundat en la millora de la qualitat de vida de l’alumnat vi que pot replicar-se en qualsevol altre centre de persones amb afectacions neurològiques.
El projecte de l’Arboç va començar per un estudi d’avaluació on varen participar un total de 33 alumnes i que va permetre observar que el seu conjunt presentava disfàgia (dificultat greu per empassar) i que, degut a la complexitat del maneig d´aquest trastorn, la majoria patia malnutrició i no s´hidratava correctament.
“El 100% de l’alumnat mostrava alteracions importants en la ingesta d´aliments i sòlids ja que la majoria està afectada per importants lesions neurològiques i presenta retards en el desenvolupament psicomotor, el que dificulta que puguin succionar, mastegar o deglutir. Això té com a conseqüència que es poden ennuegar si no prenen una dieta adaptada i que és molt més difícil mantenir una correcta nutrició”, afirma el doctor Pere Clavé, especialista mundial en disfàgia i director de recerca del CSdM.
Per tal de millorar aquesta situació clínica, el grup de treball, format per personal educatiu i de salut de l’escola i l’equip de Motilitat Digestiva del CSdM conjuntament amb la Fundació FUREGA, Nestlé Health Science i SERHS Food, va dissenyar un pla d´intervenció per a proporcionar dietes de textura modificada i els fluids alimentaris en la viscositat que necessita l’alumnat. Així, actualment el 93% de l’alumnat de l’escola l’Arboç s’acaba diàriament la dieta de textura modificada i ha duplicat la quantitat d’ingesta hídrica en el temps que estan al centre educatiu.
Conveni CONFEDERACIÓN ASPACE i FEPCCAT vinculat al projecte
Enguany, les tres entitats impulsores del pla estratègic per a l´escola l´Arboç també han signat un acord amb la Confederación ASPACE (organització integrada per 85 entitats dedicades a persones amb paràlisi cerebral, amb més de 20.000 associats, 5.300 professionals i 230 centres d´atenció directa) i amb FEPCCAT (Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya constituïda per 14 entitats) per realitzar activitats de formació i recerca vinculades al projecte.
Pel gerent del CSdM, Rafael Lledó “Aquest conveni és fruit del compromís per traslladar la nostra recerca a projectes en benefici de col·lectius de la comarca del Maresme, en aquest cas, per millorar el maneig de la disfàgia que presenta la majoria d’alumnes de l’escola. És una gran satisfacció que aquesta iniciativa s’estengui al conjunt del país i formi part dels programes del Catsalut per atendre l’alumnat amb necessitats especials de salut”.
Per la seva part, el director gerent de la Fundació El Maresme, Albert Vidal, ha destacat que “tenir com a partners a experts i referents mundials en disfàgia i en l’atenció a persones amb paràlisi cerebral i grans necessitats de suport garanteix l’èxit d’aquesta actuació. Ens satisfà que la ciència també posi el focus en un col·lectiu que, no per ser minoritari, es mereix una qualitat nutricional com qualsevol altra persona. També creiem que el conveni entre serveis amb diferents experteses suposa un pas endavant en l’atenció que podrem donar al nostre alumnat”.
Per Manuela Muro, presidenta de CONFEDERACIÓN ASPACE, és un fet molt important “treballar juntament amb un grup de professionals experts en deglució des de la realitat de les persones amb grans necessitats de suport. L´Hospital de Mataró ens brindarà un suport important per desenvolupar l´estudi de les persones amb paràlisi cerebral i problemes d´alimentació aportant solucions per a la hidratació”.
En aquest sentit, Mercè Batlle, presidenta de FEPCCAT, considera que un acord com aquest “ens marca la línia a seguir quant a la importància que entitats de diferents naturaleses uneixin esforços i recursos per millorar la sensibilització, formació i investigació al voltant de l’alimentació de les persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat. La inclusió de la conscienciació de la societat com a objectiu addicional també mostra una visió més àmplia i compromesa amb la causa, cosa que sens dubte pot generar un impacte més gran en la societat en general”.