Entrevistes,  General,  Notícies

8M, “Sóc dona i tinc veu, no parlis per mi”: Les dones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat reclamen que la seva veu sigui escoltada.

La Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya (FEPCCAT) publica un video en motiu del Dia Internacional de la Dona.

Lleida, 8 de març de 2024 – La Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya (FEPCCAT) ha fet públic aquest matí un vídeo en el qual diverses dones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat reivindiquen el seu dret a ser escoltades. Sota el lema “Sóc dona i tinc veu, no parlis per mi”, el vídeo reclama que s’incorpori la veu de les dones i les nenes amb grans necessitats de suport en les decisions que els afecten directament i en el moviment feminista.

Marta Abelló, dona amb paràlisi cerebral vinculada a l’Associació AREMI de Lleida, explica que ”molta gent no et valora com a dona, sovint només veuen la cadira, no veuen la persona”. En aquest sentit, Sandra Marrugat i Cristina Salvatella, dues dones amb paràlisi cerebral, de la Fundació ASPACE Catalunya de Barcelona expliquen que demanen que es garanteixi “la igualtat d’oportunitats de totes les persones” i, per això és clau, és “treballar aquest tema a nivell educatiu des de les escoles”.

A Catalunya, almenys hi resideixen 6.874 dones amb la paràlisi cerebral i  pluridiscapacitat. Aquestes dones estan exposades a una doble vulnerabilitat per la seva condició de gènere i de discapacitat. Segons dades de Confederación ASPACE, el 46,5% de les dones amb paràlisi cerebral afirmen patir discriminacions a la seva vida diària, un percentatge que és gairebé el doble que els homes amb paràlisi cerebral que afirmen haver patit discriminacions.

Moltes de les persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat tenen grans necessitats de suport i un estat de salut fràgil, per la qual cosa sovint requereixen d’una intervenció individualitzada al llarg de tot el seu cicle de vida. Això, per la presidenta de la FEPCCAT, Mercè Batlle, “no pot ser una excusa perquè les dones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat no puguin prendre les seves pròpies decisions tal i com marca la Convenció sobre el Drets de les persones amb Discapacitat” i explica que en aquest vídeo són “les pròpies dones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat les que posen de manifest les seves necessitats i reclamacions en termes d’igualtat d’oportunitats i reivindiquen el seu dret a ser escoltades”.

En el vídeo publicat apareixen dones vinculades a l’Associació AREMI de Lleida, ESCLAT Grup Social de Barcelona, Escola Guimbarda de Barcelona, Fundació ASPACE Catalunya de Barcelona i la Institució Balmes de Sant Boi de Llobregat.

La Federació insta a les autoritats competents i a la societat en general a prendre les mesures necessàries per garantir que les dones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat puguin exercir plenament els seus drets i participar activament en tots els àmbits de la vida, sense discriminació ni obstacles. En aquest sentit, el vídeo publicat a les xarxes acaba amb la eloqüent declaració “els drets de totes, la lluita de totes”.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà.