Uncategorized

La FEPCCAT participa a la missió de la Taula del Tercer Sector a Brussel·les

El passat 26 i 27 de setembre, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, de la qual la FEPCCAT forma part, va organitzar una missió a Brussel·les per connectar a les entitats del tercer sector social amb les institucions de la Unió Europea, facilitant el coneixement de com aquestes funcionen i fer visibles les prioritats del sector tant a nivell social com també sanitari.

En representació de la Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya (FEPCCAT) hi ha assistit la Sra. Elena Puigdevall, Vicepresidenta de la FEPCCAT i Directora General de Fundació Aspace Catalunya.

Aquesta visita ha servit per identificar processos claus en l’agenda social europea i reforçar l’aliança amb xarxes europees del sector. Durant els dos dies de missió s’han pogut dur a terme una vintena de reunions en diversos grups de treball, com les següents:

  • La Delegació del Govern davant la Unió Europea i d’ACCIÓ, ha ofert el seu suport i assessorament a totes les entitats per acompanyar-nos en el procés d’internacionalització i participació europea en el llarg termini.  Alhora, ha col·laborat de forma excel·lent en l’organització i  preparació prèvia de les diverses reunions que mantindríem amb les institucions europees.

  • Reunions amb diversos representats especialitzats de la Comissió Europea en l’àmbit social i sanitari. La Direcció General de Treball i Assumptes Socials de la Comissió Europea on s’estan treballant estratègies en polítiques europees clau com: l’Estratègia Europea de les Cures, la Garantia Infantil i diverses iniciatives d’inserció sociolaboral emparades sota el FSE+. Finalment, la delegació de la Taula ha pogut conèixer la tasca del Comitè Econòmic i Social i del Comitè de les Regions.

  • Reunions de treball amb els següents eurodiputats catalans: Dolors Montserrat, Diana Riba, Ernest Urtasun, Javi López i Toni Comín. Les diverses reunions celebrades al Parlament Europeu han permès debatre reptes i prioritats en l’agenda social europea i catalana com ara: la situació socioeconòmica i la inflació; la salut i les discapacitats; o l’impacte social de la transició verda i digital.

Futurs reptes del Tercer Sector a Catalunya

La visita també va servir per conscienciar als representants polítics catalans de la necessitat que la Llei del Tercer Sector, que aquest dimecres 5 d’octubre passarà el seu primer tràmit al Parlament de Catalunya, s’aprovi.

El text que es debatrà al Parlament reconeix per primera vegada el Tercer Sector Social com a servei públic i és fruit d’un procés participatiu i de consens de les entitats que formen part de la Taula del Tercer Sector Social i La Confederació.

Representació de la FEPCCAT

En nom de la FEPCCAT, la seva Vicepresidenta, la Sra. Elena Puigdevall, ha tingut l’oportunitat de posar sobre la taula dels diferents estaments, tant catalans com europeus, els principals reptes que tenim per tal de donar resposta a les necessitats socials, educatives i de salut de la població amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat de Catalunya.

En aquest sentit, s’ha emfatitzat en les dues característiques principals del col·lectiu: la pluridiscapacitat i les grans necessitats de suport. Dues característiques que es desprenen de l‘Informe Breu sobre la Paràlisi Cerebra i la Pluridiscapacitat publicat el passat mes de març per l’Unitat d’Informació i Coneixement del Departament de Salut amb el suport de la FEPCCAT i la Fundació Aspace Catalunya.

En l’esmentat estudi es posen xifres per primera vegada a la població amb paràlisi cerebral a Catalunya, que es dimensona en 15.000 persones. A més a més, també s’observa quela població amb paràlisi cerebral presenta un 60% de risc alt i moderat de tenir problemes de salut, respecte a un 22% en població equivalent en edat, sexe i renta. La despesa sanitària és 2,7 vegades superior a la de la població equivalent.

Aquestes dades evidencien la necessitat de reconèixer l’especificitat de la paràlisi cerebral en totes les polítiques públiques, tant a Catalunya com a Europa, així com un abordatge integral que incorpori la perspectiva social, sanitària i educativa.

Des de la FEPCCAT, volem agraïr a la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya l’oportunitat de participar en aquests grups de treball internacionals per posar sobre la taula els reptes compartits com a Tercer sector i els reptes específics del col·lectiu que representem.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà.