Uncategorized

Les persones amb discapacitat de Lleida demanen que es deixin d’usar etiquetes que les discriminen

Gairebé un centenar de persones de les set entitats lleidatanes, entre elles la FEPCCAT, han participat avui en els actes del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Amb la campanya “Som persones. No ens etiquetis”, el col·lectiu demana a la societat lleidatana que se’ls tracti amb respecte i es tingui en compte, per sobre de tot, que no són una etiqueta, sinó que són persones. 

La jornada ha continuat amb una batucada multitudinària per l’eix comercial de Lleida, on les persones han reivindicat que no volen que se’ls segueixi etiquetant amb paraules ofensives i discriminatòries. 

Les persones amb discapacitat i les federacions i entitats del sector de la discapacitat a les Terres de Lleida, han alçat la veu aquest dissabte, 2 de desembre, en motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (3 de desembre). “Som persones. No ens etiquetis” ha estat el lema de les activitats portades a terme aquest dissabte a Lleida amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra oficialment demà diumenge dia 3. I hi han participat un total de 150 persones de 7 entitats socials lleidatanes que treballen en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat.

L’acte de lectura del manifest ha estat presentat per Postureig de Lleida i Joan Sorribes, a les 10.30 hores, a la Sala Jaume Magre. També traduït a la llengua de signes pels alumnes del CFGS de Mediació comunicativa de l’INS Ronda.

El manifest, amb el lema “Som Persones. No ens etiquetis”, vol evidenciar les principals dificultats amb les què es troba el col·lectiu pel que fa al tracte i les discriminacions que pateixen quan la societat els etiqueta, ha estat llegit per una persona representant de cada federació i entitat organitzadora, en versió Lectura Fàcil. Aquest document ha estat elaborat per les persones del servei “Fem-ho Fàcil” de Fundació ASPROS, com a col·laboradores de la jornada.

Les associacions convocants de l’acte fan una crida pública al canvi en la mentalitat i en el llenguatge utilitzat per la societat envers les persones amb discapacitat i demanen un tracte inclusiu, també en el llenguatge, que elimini els estereotips i les fórmules despectives, desfasades o que discriminen.

Les diferents entitats participants han manifestat les següents reivindicacions a través del manifest:

Així, FeSalut ha defensat “la igualtat i la no discriminació, perquè és un dret reconegut en la Declaració Universal dels Drets Humans i en la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat”.

Federació ALLEM ha reclamat que “se’ns tracti com a persones de ple dret que som, i no es refereixin a nosaltres com a discapacitades”, ja que aquesta actitud “facilitarà la nostra plena participació en la societat, a la vida civil, política, econòmica, social i cultural”.

“Valoreu-nos, teniu en compte també la nostra veu. Coneixeu-nos, confieu en les oportunitats reconeixent les capacitats” perquè “etiquetar-nos ens fa dubtar de les nostres decisions i també crea pors i inseguretats a les nostres famílies. Les etiquetes ens fan sentir malament”. És la petició de Down Lleida.


Segons la Federació ECOM-ASPID, “cal que la societat faci un canvi de mirada, per fer possible que totes les persones estiguin en igualtat de condicions i tinguin les mateixes oportunitats” i “aconseguir que totes les limitacions puguin passar desapercebudes, que tothom tingui cabuda dins la normalitat”.

Salut Mental Catalunya exposa que “a les persones amb problemes de salut mental se’ns hi atribueix característiques com boja, imprevisible, mandrosa, incapaces per treballar i prendre decisions, poc intel·ligents, agressives, etc.”, i critica que aquestes són etiquetes “que no es corresponen amb la realitat, però que influeixen en les actituds i comportaments que la gent pugui tenir cap a nosaltres”.

De la seva part, FEPCCAT-AREMI demana a la societat “has de conèixer a la persona i no et caldrà posar-li cap etiqueta. Les etiquetes poden estar molt allunyades de la realitat. Per això, no et fa falta cap etiqueta per a parlar de nosaltres. Perquè la discapacitat en si, no defineix a la persona. La defineix la manera en com tu la coneixes”.

Finalment, l’ONCE demana que “la terminologia que s’utilitza per parlar de les persones amb discapacitat no sigui despectiva i tampoc desfasada” i que “promovem la diversitat. Tots som diferents. Som persones, part de la comunitat diversa. Som feliços, som com som, i el que volem és no ser discriminats/des. Volem igualtat d’oportunitats”. La lectura ha estat acompanyada musicalment pel Trio Orfeu, i en acabar, un grup
de persones han volgut representar simbòlicament la necessitat de trencar amb les etiquetes, estripant-les públicament, per avançar cap a un món més inclusiu i just.


Tot seguit, la batucada, a càrrec del grup Tamtamtukem ha recorregut Lleida, des de la Sala Jaume Magre fins a la Plaça de Sant Joan, passant per l’eix comercial, pel carrer Sant Antoni i Carrer Major. Un centenar de persones s’han aplegat a l’acció per a reivindicar els lemes de la campanya Som Persones #NoEnsEtiquetis.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà.