• On som

El COCARMI reclama traslladar a la ciutadania “que la inclusió de les persones amb discapacitat és un valor per a la societat”

El Consell de la Discapacitat de Catalunya, encapçalat pel president Pere Aragonès i el conseller Carles Campuzano, es va reunir ahir després de més d’un any

El col·lectiu català de la discapacitat va demanar millores en el finançament de les entitats, desplegar amb seny el decret d’escola inclusiva i treballar per un model català d’inclusió laboral del col·lectiu

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma del moviment associatiu de la discapacitat a Catalunya, on hi viuen més de 634.000 persones amb alguna discapacitat reconeguda, va reclamar ahir traslladar a la ciutadania “que la inclusió de les persones amb discapacitat és un valor per a la societat”, en paraules de la presidenta del COCARMI, i també presidenta de la FEPCCAT, Mercè Batlle.

Mercè Batlle va fer aquesta petició en la reunió del Consell de la Discapacitat de Catalunya (Codiscat). En la trobada, encapçalada pel president de la Generalitat i del Consell, Pere Aragonès, i pel vicepresident i conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, Batlle afegia: “cada dia segueix posant-se de manifest, en les diferents situacions i esferes de la vida de la persona amb discapacitat, que queda moltíssima feina per fer per arribar a una inclusió real. A les escoles, a la feina, en l’oci o en la cultura, etcètera”.

El Codiscat es va constituir el maig de 2016, està format per les entitats del sector i els departaments que impulsen accions relacionades amb el col·lectiu i és un òrgan de consulta del Govern en tot el que afecta les persones amb discapacitat. Amb una trajectòria molt irregular, la darrera reunió del Codiscat va tenir lloc, en format telemàtic, el 3 de desembre del 2021 coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Precisament, el conseller Carles Campuzano expressà la voluntat que aquestes reunions no se separin tant en el temps i siguin més regulars, atesa la seva transcendència per al col·lectiu de persones amb discapacitat.

En la sessió també va intervenir el tresorer del COCARMI i president de Federació ACAPPS, Raimon Jané, qui reclamà un desplegament, coherent i amb seny, del decret d’escola inclusiva, que tingui present la diversitat del col·lectiu i tant l’escola ordinària com les escoles d’educació especial, amb unes polítiques d’educació coordinades entre departaments.

En el camp laboral, demanà treballar plegats, administració i entitats, per “crear un model català d’inserció laboral per les persones amb discapacitat”.

A continuació va prendre la paraula el vicepresident del COCARMI i director de Dincat, Víctor Galmés, qui incidí en la necessitat d’un finançament previsible i estable de les entitats que faciliti “la sostenibilitat del sistema que garanteix l’acompanyament de les persones amb discapacitat”. “Arrosseguem una bretxa de finançament que creix cada any, tot i alguns increments insuficients en els darrers anys. Cal una aposta de país amb un compromís plurianual per eliminar aquest dèficit, que en molts casos arriba al 30 per cent”, va dir. Celebrà l’obertura de la cartera de serveis i la concertació d’alguns serveis que fins ara no ho estaven, alhora que demanà l’actualització de serveis i tarifes perquè s’adaptin a la realitat de les persones usuàries.

Al llarg de la reunió es va parlar, entre altres assumptes, dels treballs del Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, el primer esborrany del qual podria estar llest abans de l’estiu, de la futura aprovació del Decret del Codi d’Accessibilitat de Catalunya, també prevista per abans de l’estiu i que el sector espera des de fa anys, dels canvis en el sistema d’avaluació i qualificació del grau de discapacitat, de la tramitació del decret sobre assistència personal, de la simplificació dels tràmits dels ajuts PUA i dels avenços en l’atenció integrada del col·lectiu. Els projectes relacionats amb les persones amb discapacitat finançats pels fons Next Generation de la Unió Europea i l’estudi sobre el greuge econòmic que pateixen les persones amb discapacitat i les seves famílies a Catalunya van ser altres punts de l’ordre del dia  de la sessió.

Related Post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.