Uncategorized

La Federació Catalana d’Autisme, ECOM i FEPCCAT presenten el projecte RUMBO a la Generalitat de Catalunya

Representants de les federacions autonòmiques i les confederacions nacionals es van reunir amb Oriol Amorós, Secretari General de Drets Socials, amb l’objectiu de fer demandes explícites a l’administració que donin suport al projecte.

Amb aquesta trobada a la Secretaria de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, es va iniciar la sèrie de reunions que les tres federacions mantindran amb l’administració al llarg del projecte RUMBO.

Barcelona, 18 de gener de 2023 – La Federació Catalana d’Autisme, ECOM (representant de la discapacitat física i/o orgànica a Catalunya), FEPCCAT (la Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya) i COCEMFE es van reunir el 23 de desembre amb el Senyor Oriol Amorós, Secretari General de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu de la trobada va ser presentar el ‘Projecte RUMBO: cap a un model d’autonomia personal connectada i inclusiva’ a l’administració catalana, exposar les necessitats de suport al projecte i traslladar les demandes en matèria de vida independent i autonomia personal en el territori català.

La Federació Catalana d’Autisme, ECOM i FEPCCAT conformen el grup d’organitzacions que, com a entitats sòcies de Confederació Autismo España, PREDIF i Confederació ASPACE, respectivament, despleguen les intervencions del projecte a Catalunya. Les tres federacions catalanes treballen de manera complementària i implementen accions dins del pla d’actuació del projecte d’acord amb les necessitats dels seus col·lectius: autisme, discapacitat física i/o orgànica i paràlisi cerebral i pluridiscapacitat.

Neus Payerol, Marta Campo i Marina Castells de la Federació Catalana d’Autisme; Marta Obdulia d’ECOM; Léa Dimant de Visscher i Laia Puig de FEPCCAT; Ruth Hernández i Lucía Chapa de COCEMFE; i Lucía Pericacho de Confederació ASPACE, van acompanyar al Secretari de Drets Socials en aquesta trobada, que va permetre exposar el full de ruta del projecte RUMBO, així com les peticions de les entitats respecte a les cures de les persones amb discapacitat, mitjançant la combinació de serveis i recursos que permetin una reforma del model residencial centrat en la persona i una proposta alternativa a la institucionalització que fomenti la seva vida independent.

Compromisos aconseguits

Entre els assumptes tractats, es va acordar crear un grup de treball format per les tres entitats territorials i representants del departament de Drets Socials.

Es va aconseguir el compromís de l’administració de posar a la disposició del projecte RUMBO la base de dades del Departament per a poder realitzar una fotografia més precisa de la situació actual i coproduir polítiques públiques.

La voluntat i confiança de l’administració catalana cap al projecte RUMBO va quedar de manifest en plantejar-se la possibilitat de basar futures decisions d’actuació político-social en els resultats de l’anàlisi desenvolupada en el projecte.

Amorós també es va mostrar molt disposat a donar suport al projecte en termes de difusió i sensibilització, així com de col·laboració amb les propostes que s’estan fent des del Departament de Drets Socials en relació amb la desinstitucionalització, compartir processos i avaluar com es poden complementar les iniciatives públiques amb els resultats derivats del RUMBO.

Finalment, es va pactar la programació d’una altra reunió enfocada als aspectes més tècnics del projecte com les línies d’actuació, objectius i accions específiques de cadascuna de les entitats catalanes. 

Sobre el projecte RUMBO

El ‘Projecte RUMBO: cap a un model d’autonomia personal connectada i inclusiva’ és una iniciativa col·laborativa desenvolupada entre diferents confederacions del Tercer Sector de la discapacitat (COCEMFE, ASPACE, PREDIF, FEDACE i AUTISMO ESPAÑA). L’objectiu és impulsar el disseny de models innovadors de suport a l’autonomia personal i la vida independent de persones amb discapacitat, especialment aquelles amb majors necessitats de suports, mitjançant la combinació de serveis i recursos que puguin facilitar una forma de vida inclusiva en la societat en condicions de seguretat, accessibilitat i benestar.

Aquest projecte, que compta amb la participació de 22 entitats d’aquestes confederacions repartides en cinc comunitats autònomes, és finançat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, lligat als fons NextGenerationEU de la Unió Europea.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà.