Uncategorized

Principis per afavorir el desenvolupament d’una vida independent per a les persones amb grans necessitats de suport

Estan recollits en una guia per a impulsar la vida independent de les persones amb grans necessitats de suport emmarcada en el Projecte Rumbo.

En el marc del Projecte Rumbo, des del Moviment ASPACE estem duent a terme diferents accions per a implantar un model de vida independent en les nostres entitats, per a fomentar l’apoderament i autogovern de les persones amb paràlisi cerebral i per acostar aquest model a les persones amb grans necessitats de suport.

Perquè viure amb grans necessitats de suport suposa precisar d’ajuda o acompanyament d’una altra persona 24 hores al dia, 365 dies a l’any. I això li ocorre al 80% de les persones amb paràlisi cerebral. Cada persona amb paràlisi cerebral necessita un ventall de suports personalitzat per al desenvolupament de les seves activitats de la vida diària.

Per això, el Projecte Rumbo ha definit una sèrie de principis que afavoreixen la vida independent. Es tracta de concretar les necessitats de suport de cada persona i realitzar els ajustos necessaris, respectant els seus drets i decisions, creant així un “vestit a mida” per a cada persona amb paràlisi cerebral.

Aquests principis estan recollits a la guia per a impulsar la vida independent de les persones amb grans necessitats de suport, que ha estat editada per Confederació ASPACE i elaborada per professionals que coneixen molt bé l’especificitat de les grans necessitats de suport i de les persones amb pluridiscapacitat.

Els principis per a desenvolupar una vida independent són:

Autodeterminació i el desenvolupament de l’apoderament: Són les persones amb grans necessitats de suport les que han d’assumir i impulsar aquests canvis, comptant sempre amb els suports adequats per a preparar-se plenament per a ser protagonistes de les seves vides i responsabilitzar-se de les seves decisions.

Entorn vital: comptar amb un entorn familiar que els doni suport des de la infància i els de la llibertat de triar i decidir. Si se’ls acompanya i educa sobre la base d’un coneixement de suports i oportunitats d’autonomia personal, d’autoregulació i d’autodeterminació, es garanteix el desenvolupament de les seves capacitats i habilitats.

Entorn comunitari inclusiu: és una condició fonamental per a desenvolupar una vida independent tal com es recull en l’article 19 de la Convenció Internacional de Drets de les Persones amb Discapacitat. Administracions, empreses, institucions i entitats tenen la responsabilitat de promoure aquests entorns accessibles i inclusius basats en el disseny universal.

Suport i acompanyament de professionals: són facilitadors en les eleccions de vida independent i participació que realitzin les persones amb paràlisi cerebral i amb grans necessitats de suport segons les seves preferències. És el cas per exemple de la figura de professionals d’assistència personal, que ha de ser condició indispensable per a una vida independent, amb formació i recursos per a facilitar els suports.

SOBRE EL PROJECTE RUMBO

El projecte Rumbo és una iniciativa col·laborativa desenvolupada entre diferents confederacions del Tercer Sector de la discapacitat com són COCEMFE, Predif, FEDACE, Autisme Espanya; en la qual participem al costat de cinc de les nostres federacions: -ASPACE Andalusia; ASPACE Castella i Lleó; ASPACE Aragó; ASPACE Galícia i FEPCCAT (Catalunya).

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà.