General

Elisabet Serra: “‘La cursa de barques’ reuneix l’accessibilitat universal en un únic conte”

L’equip de l’Associació Lectura Fàcil treballa des del carrer de la Ribera 8, a la dreta del Born Centre de Cultura i Memòria, i dins la seu del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya. Rodejades de llibres, les professionals que integren aquesta entitat vetllen per fer accessible la lectura, la cultura i la informació a totes les persones, i amb especial atenció a aquelles que tenen dificultats lectores. La cursa de barques, el segon conte infantil editat per la FEPCCAT, va ser revisat i adaptat per Elisabet Serra, codirectora de l’Associació Lectura Fàcil, per tal de garantir que s’aconseguia una obra plenament accessible a tota la infància.

hdr

Serra explica que, generalment, els contes infantils segueixen les estructures de la lectura fàcil: les històries tenen un ordre cronològic; hi ha pocs personatges, però ben definits; predomina l’acció a les descripcions, entre d’altres. En conseqüència, la intervenció sobre la història de Neus Verdaguer va ser poc marcada. El més destacat va ser eliminar algunes metàfores i frases fetes per tal de facilitar el text.

Elisabet Serra justifica que cal fer obres que siguin útils a tothom, també al públic amb dificultats lectores, que es calcula que està compost per un 30% de la població.  “A vegades adaptar no vol dir reduir, sinó ampliar i contextualitzar”, ressalta. A més de tenir en compte els continguts, des de l’Associació Lectura Fàcil també incideixen en el llenguatge i les formes de presentació de les obres. Les imatges, per exemple, han de lligar amb allò que s’explica a la història. Les línies del text, per altra banda, han de respectar el ritme natural de la parla i no superar, si pot ser, els 60 caràcters.

La decisió de col·laborar amb la FEPCCAT en el projecte “Per fi un conte per a tothom” va ser presa, expliquen, sense dubtes. Des de l’Associació Lectura Fàcil havien participat de diverses xerrades en què s’assenyalava la falta de materials accessibles. Això va servir a Elisabet Serra per posar en valor La cursa de barques i per decidir-se a prendre part en un projecte que “reuneix tota l’accessibilitat universal en un únic conte”. Després d’això, conclou: “Hi havíem de participar sí o sí”.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà.