Uncategorized

La FEPCCAT visita el Mobile World Congress 2023 gràcies a m4social

No surt en els grans titulars de la premsa, però des de fa anys el Mobile World Congress té un espai reservat a projectes d’innovació tecnològics amb impacte social. Entre aquestes destaca m4Social, el projecte d’innovació digital de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que cada any organitza una jornada dins del programa oficial del Mobile World Congress 2023 per donar a conèixer iniciatives d’entitats socials i administracions públiques que volen reduir la bretxa digital, sobretot en l’accés als serveis socials, així com millorar l’atenció i el benestar de les persones, en especial dels col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat. 

En aquest context, el dia 2 de març, una petita representació de la FEPCCAT s’ha desplaçat fins el recinte Fira Europa de l’Hospitalet de Llobregat per visitar el saló del mòbil amb l’objectiu d’identificar propostes per millorar la qualitat de vida de les persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat, entitats i famílies.

Després de visitar diferents estands d’interès durant el matí, a les 12h l’activitat s’ha concentrat a l’estand del Mobile World Capital Barcelona a on s’ha celebrat l’acte de m4social. La gran novetat de l’acte és que per primera vegada es comptava amb la col·laboració la European Social Network (ESN), la principal xarxa europea en l’àmbit dels serveis socials que promou l’intercanvi de coneixements amb l’objectiu de construir unes polítiques socials més eficaces i eficients.

L’acte ha començat amb la benvinguda institucional a càrrec la Presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector, Francina Alsina, que ha recordat els grans reptes que tenim al tercer sector en l’àmbit de la innovació tecnològica: “A Catalunya, només la meitat de les llars amb menys ingressos tenen contacte amb l’Administració a través d’Internet, en un moment en què les administracions cada vegada opten més per fer la sol·licitud de les prestacions només de manera telemàtica. Una de les nostres prioritats és millorar l’accés als drets socials, inclòs l’accés a les prestacions socials, per aconseguir que s’eliminin les barreres digitals amb les quals topen les persones”.

En la benvinguda també hi ha intervingut el Conseller de Drets Socials, l’Hble. Sr. Carles Campuzano, que ha assenyalat que un dels grans reptes del seu equip és “portar el Departament de Drets Socials i les polítiques socials al segle XXI” ja que “sense dades i evidències no es poden construir polítiques eficients”.

A continuació, s’ha procedit a la presentació de apps i projectes. En primer lloc, s’ha celebrat una sessió d’experiències internacionals on s’han presentar dues iniciatives relacionades amb el benestar social i la salut: l’AssistData i el Turas Care Management. L’AssistData és una plataforma que ajuda les persones amb discapacitat i els professionals de la salut de Dinamarca a cercar i comparar diferents productes i serveis, així com a sol·licitar finançament per adquirir-los. D’altra banda, el Turas Care Management és una eina de gestió de cures desenvolupada a Irlanda com a resposta a la pandèmia de Covid-19. Aquesta eina va permetre a les residències del país registrar en un únic portal informació sobre taxes d’infecció, demanda de serveis i proves realitzades al personal per millorar l’organització, la gestió dels brots i l’atenció a les persones.

A continuació, s’ha celebrat un panel d’iniciatives a Catalunya. Una d’elles és la Sala de Tecnologia Immersiva de Suara Cooperativa a Barcelona, que utilitza la realitat immersiva per a teràpia i benestar de persones en situació de vulnerabilitat. A més a més, també es va presentar el Dinder Club, una aplicació impulsada Dincat i tres de les seves entitats que treballen en l’atenció al col·lectiu (AURA, acidH i Fundació Catalana Síndrome de Down), que ajuda les persones amb discapacitat intel·lectual a ampliar la seva xarxa social i promoure la seva autonomia. D’altra banda, es va destacar la Comunicador Tàctil ONCE, una aplicació mòbil que ajuda les persones amb sordceguesa a comunicar-se de manera més senzilla amb altres persones.

La sessió d’experiències també va incloure la presentació del Libro Blanco de la Transformación Digital del Tercer Sector, una publicació de la Fundació Telefònica que ajuda a les organitzacions del tercer sector a desenvolupar estratègies digitals transformadores. Així mateix, es va presentar l’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana Social (OVACS), un projecte pilot de l’Ajuntament de Barcelona que ajuda a la ciutadania a tramitar diversos tràmits de forma àgil i menys burocràtica. Finalment, es va presentar el procés de transformació digital per als serveis socials bàsics a Catalunya, impulsat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat i que rep suport dels fons Next Generation EU que pretén incrementar l’eficiència en la gestió, tenir més proximitat cap a la ciutadania i més integració amb altres entitats i administracions que col·laboren en la gestió dels serveis socials bàsics. 

L’acte sencer es pot recuperar AQUÍ

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà.